София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

Сърбите са готови да произвеждат от руската ваксина

Президентът на страната обяви, че е говорил по въпроса с външния министър на Русия
5 сОбщество 365 Златина Петкова

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че има възможност за съвместно производство на руската ваксина „Спутник V“ в Сърбия, съобщи  агенция ТАСС.

Вучич сподели, че е разговарял по този въпрос с руския министър на външните работи Сергей Лавров и ако всички показатели са добри, производството на ваксината в Сърбия ще бъде възможно.

Сръбският лидер посети днес болницата за пациенти с коронавирус в Крушевац и по време на обиколката си там каза, че ваксината „Спутник V“ се изследва от Агенцията по лекарствата на Сърбия. Вече е получена част от документацията по първа и втора фаза, очакват се документите и по трета фаза на проучването.

Припомняме, че на 4 декември Вучич обяви, че Сърбия е получила първите 20 дози от руската ваксина „Спутник V“, която е предадена на специалистите за изследване, за да могат те да се произнесат може ли тя да бъде ползвана ат населението в страната. По-рано премиерът Ана Бърнабич съобщи, че Белград е заинтересован от възможностите за съвместно производствона ваксината срещу коронавирус.