София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Среща на Западните Балкани в Северна Македония

Страните се опитват да създадат “Малък Шенген”

Среща на Западните Балкани в Северна Македония

Страните се опитват да създадат “Малък Шенген”

6 месецаПолитика 15 Боряна Райчева


Лидерите на страните от Западните Балкани проведоха днес среща в Охрид, на която бяха обсъдени възможностите за създаването на т.нар. “Малък Шенген”. Идеята на проекта предвижда преди края на 2019-та година гражданите на Северна Македония, Албания и Сърбия да могат да пътуват свободно на територията на трите държави, представяйки само лична карта на граничните служители.
 
Премиерът на Албания Еди Рама, на Северна Македония Зоран Заев и президентът на Сърбия Александър Вучич подписаха след срещата си в събота вечер и декларация  за сътрудничество, като се счита, че това е първа стъпка в тази посока.
 
По-късно, Вучич коментира пред сръбските медии, че е договорено  също взаимно признаване на разрешителните за работа, което потенциално според него може да привлече допълнителни инвестиции и в трите държави.
 
Кръгът от преговори в рамките на днешния ден се разшири, като идеите за създаване на този “Малък Шенген” бяха представени  и пред лидерите  на Черна гора и Босна и Херцеговина.
 
Единственият поканен, но отсъстващ от срещата е президентът на Косово Хашим Тачи, който отмени участието си. Според Тачи регионалната инициатива е безсмислена, докато страната му не бъде призната от Сърбия и Босна и Херцеговина.
 
Припомняме, че Заев, Рама и Вучич проведоха среща преди месец в Нови Сад, следващата такава е планирана за 21 декември в Албания.