София 22 °C
Велико Търново 25 °C
Пловдив 23 °C
Варна 24 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Станаха ясни кандидат-инвеститорите в АЕЦ „Белене“

Комисията ще търси кандидат с голям опит в ядрената енергетика
пропускане

Станаха ясни кандидат-инвеститорите в АЕЦ „Белене“

Комисията ще търси кандидат с голям опит в ядрената енергетика

9 месецаИкономика 72 Боряна Райчева


13 са кандидатите за стратегически инвеститор за АЕЦ Белене, стана ясно от пресконференцията, на която официално бяха предствени подалите кандидатури. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова отбеляза, че кандидатурите са на световни лидери в ядрената енергетика, което показва колко реален е проектът за Белене.

Голяма част от кандидатите за инвеститори и за оборудване имат общи проекти, което говори за бъдещи обединявания при реализирането на проекта АЕЦ “Белене”. С кандидатите предстои да се проведе процедура по преговори, чрез която да се избере най-подходящият. Очаква се процесът да протече в продължение на година.

Припомняме, че условията за кандидатите за стратегически инвеститор за АЕЦ “Белене” бяха публикувани в Официален вестник на Европейския съюз на 22-ри май 2019г. Крайният срок за подаване на заявления изтече вчера. Парламентът също трябва да одобри листата с избраните кандидати. Общ брой постъпили заявления -13. Седем за стратегически инвеститори, 2 за оборудване, 4 придобиване на миноритарен дял.

Заявление има от "ИПК и УП" ЕООД от България,  "Росатом" чрез дъщерната си компания "Атоменерго про", Корейската хидроатомна корпорация, корпорация Бектрон, регистрирана в Германия,  Електроцентрала Белене, консорциум, регистриран в България и китайска компания, консорциум "Атомна електроцентрала "Белене" с участие на чешка компания и "Груп интернешънъл България", която е българска фирма. Министърът информира, че Северна Македония също е изявила желание за участие в проекта АЕЦ "Белене". Тя иска да участва във финансирането на централата. Заявление има и от "Дженеръл Електрик".

Комисията ще търси кандидат с голям опит в ядрената енергетика, кредитен рейтинг, одитни отчети, финансово състояние и опит - на базата на тези критерии ще изкара кратка листа с инвеститорите.