София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

Страни от ЕС не приемат полети от Великобритания

Засега въздушните си граници са затворили Италия, Холандия, Белгия и Австрия
пропускане
2 чОбщество 618 Златина Петкова

Държавите от ЕС започнаха да преустановяват всички входящи пътувания от Обединеното кралство, на фона на нарастващата загриженост за нов тип Covid-19. Досега четири страни въведоха забрана за пътуване от Великобритания след откриването на нов вариант на коронавирус на Острова, който е до 70% по-предаван от оригинала.

Австрия е последната, която е спряла пътуването от Обединеното кралство, обявявайки този ход малко след като Италия, Холандия и Белгия взеха подобни решения.

Италианският външен министър Луиджи ди Майо обяви в неделя сутринта: „Като правителство ние сме длъжни да защитаваме италианците. Поради тази причина предстои да подпишем разпоредбата за спиране на полетите с Великобритания. Нашият приоритет е да защитим Италия и нашите сънародници. "

В ранните часове на същата сутрин холандското министерство на здравеопазването публикува изявление, в което се посочва, че в Холандия в началото на декември е бил идентифициран вирус с варианта, описан в Обединеното кралство.

В него се казва, че в очакване на по-нататъшно разследване, всяко въвеждане на този вирусен щам от Обединеното кралство трябва да бъде „ограничено, доколкото е възможно“, като се контролира движението на пътниците от страната - със забрана за полети, прилагана най-рано до 1 януари 2021 г.

Междувременно белгийският премиер Александър Де Кроо заяви в неделя, че издава заповедта за 24 часа, започва