София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 12 °C
Варна 15 °C
Бургас 16 °C
Начало Новини Предавания На живо

Съкровище в корените на дърво в Мездра

До две седмици монетите ще бъдат почистени и датирани

Съкровище в корените на дърво в Мездра

До две седмици монетите ще бъдат почистени и датирани

3 годиниОбщество 2 Боряна Райчева


Откриха гърне, пълно със сребърни монети в Мездра. При почистване на запустял двор под корените на плодно дърво работници намерили находката, чиято стойност предстои да бъде изчислена, съобщават местните власти.

Този двор не е почистван години. Затова хората от съседния блок подали жалба в общината. Работата по почистването започнала, а джанката на повече от 70 години била сред дърветата за изкореняване. Гърнето със съкровището се счупило при ваденето на корените.


Странното е, че нито в този ден, нито в следващите, е подаван сигнал в полицията. Близо две седмици по-късно в музея са предадени 182 монети. Свидетели на намирането им обаче твърдят, че те са били повече. „Монетите бяха към 4-5 килограма”, твърди очевидец. В музея също проверяват каква е истината. „По всяка вероятност ще се издаде вероятно заповед за по-сериозно обследване на целия район”, заяви кметът на Мездра Генади Събков.


До две седмици монетите ще бъдат почистени и датирани. Тогава ще е ясна и реалната им стойност. Засега е ясно, че са сребърни от римско време и повечето са от началото на християнската ера.