Начало Новини Предавания На живо

Светът пие 70% повече алкохол, отколкото през 1990 г.

В Източна Европа консумацията намалява за сметка на Азия

Светът пие 70% повече алкохол, отколкото през 1990 г.

В Източна Европа консумацията намалява за сметка на Азия

1 годинаЗдраве 13 Боряна Райчева


 

С колосалните 70% е нараснала консумацията на алкохола в последните 27 години. Това стана ясно изследването на британското списание The Lancet („Лансът“), цитирано от Дойче Веле.

 

Проучването обхваща периода между 1990 и 2017 година и 189 страни. Сред причините са като цяло ръстът на населението на планетата и ръстът на потреблението на глава от населението.

 

През 1990 година възрастен човек на между 15 и 99 години е изпивал 5,9 алкохол. Докато през 2017 година цифрата вече е 6,5 л. Ръстът е над 10%.

Скокът в потреблението обаче зависи от регионите. В Индия, Китай и Виетнам консумацията скочи заради почти двойно. Обяснението е в резкия икономически растеж в Азия.

 

А в източноевропейските държави, традиционно известни с високо потребление, се наблюдава намаление. Централно и източноевропейският регион, към който се приспада и България обаче остана начело на класацията.

 

По страни „лидерското“ място остава зад Република Молдова с консумация на 15 л чист спирт на глава от населението. Последното място заема Кувейт с едва 0,005 литра годишно.

 

“Изследването ни дава пълен обхват на променящата се картина в глобалната консумация на алкохола“, коментира Якоб Мънтли от Института за клиничната психология и психотерапия в Технически Университет Дрезден.

 

Според него през 1990 г. по-голямата част на потреблението се е падала на държавите с високи нива на доходи. Ставало е дума предимно на Европа.

 

"Но картината значително се е променила с рязко намаляване на консумацията в Източна Европа и огромния ръст в странитес низки нива на доходите като Китай, Индия и Виетнам“.
Тенденцията най-вероятно ще се запази до 2030 г.

 

Привържениците на „трезвеността“ обаче се запазват като процент – били са 46% преди 27 години и са около 43% сега. Според учените, показателите надали ще се променят – ще нарастват количествата изпиван алкохол, не и броят на „пиячите“. Това непременно ще се отрази на здравословното състояние на консуматорите.