Свидетели потвърдиха за нарушения на изборите в София

Манолова: Пред президента искаха отваряне на чувалите, а в съда бяха против

2 месецаПравосъдие 15

Ако искат да докажат на дела, а не само на думи, че искат честни избори, би следвало да се съгласят с искането за отваряне поне на някои чували с бюлетини. 

Това заяви председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова днес, след второто заседание по делото за касиране на местните избори в София.

„Подновихме искането си с конкретни доказателства за отваряне на чувалите с бюлетини и за тяхното повторно преброяване“, обясни тя.

„След като вчера институциите обявиха пред президента Румен Радев, че са „за“ отварянето на чувалите с бюлетини, допълнителни проверка и броене и проверка как се отбелязват недействителните бюлетини, днес представителите на управляващите категорично се противопоставиха на отварянето на чувалите с бюлетини“, допълни Манолова.

„Докато чувалите седят затворени и запечатани, хората ще продължават да се съмняват дали има смисъл да гласуват, след като гласовете им се крадат“, заяви още тя.

По време на заседанието, от показанията на свидетели, стана ясно, че ОИК е нарушавала закона, като е поставяла пунктове с лаптопи, на които неоторизирани лица, без правомощия, са правили проверки на протоколите на секционните избирателни комисии и след това са нанасяли корекции в протоколите.

Свидетелите и от страната на Мая Манолова, и от ответната страна, потвърдиха, че подобни пунктове с хора с лаптопи са били разположени на втория етаж на „Арена Армеец“.

„Стана ясно, че такива поправки, проверки и корекции са правени в нарушение със закона, тъй като изискването на Изборния кодекс е СИК да предадат своите протоколи запечатани пред ОИК, а преди това да не се нанасят никакви корекции“, заяви още Мая Манолова.

ОЩЕ ОТ Правосъдие

Гешев: Ние не преследваме само богатите, но всеки трябва да си спазва задълженията

Главният прокурор с коментар по последните действия на прокуратурата

1 чПравосъдие

В Спецпрокуратурата постъпи сигнал срещу Гешев

ЕНП: Разпространяването на данни от СРС е незаконно

3 чПравосъдие

Иван Гешев: Васил Божков е обявен за международно издирване

Главният прокурор с подробности за акцията срещу бизнесмена

3 чПравосъдие

Отново акция в комисията по хазарта

Според разпростаранената информация има арестувани служители

10 чПравосъдие

Прокуратура и полиция тършуват офиси на Васил Божков

Извършени са проверки и в бивша резиденция на Тодор Живков

11 чПравосъдие

Поредно заседание по делото КТБ

Вече пет години процедурата по екстрадиция на Цветан Василев чака решение на белградския съд

12 чПравосъдие