София 23 °C София 23°C - ясно небе Велико Търново 26 °C Велико Търново 26°C - облачно Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - разкъсана облачност Варна 28 °C Варна 28°C - предимно облачно Бургас 29 °C Бургас 29°C - предимно облачно

Съзнателно хранене

Какво представлява съзнателно хранене? Как може да ни помогне да отслабнем и да се чувстваме по-добре, научете тук!
3 сЗдраве 183 Иванна Коренчева

Съзнателното хранене е техника, която ви помага да контролирате хранителните си навици. Доказано е, че насърчава загубата на тегло, намалява преяждането и ви помага да се чувствате по-добре.

В тази статия ще ви обясним какво представлява съзнателното хранене, как работи и какво трябва да направите, за да започнете.

Какво е съзнателно хранене?

Съзнателното хранене се основава на осъзнатост - будистка концепция. Внимателността е форма на медитация, която ви помага да разпознаете и да се справите с вашите емоции и физически усещания. Използва се за лечение на много състояния, включително хранителни разстройства, депресия, тревожност и различни проблеми, свързани с храната.

Съзнателното хранене е свързано с използването на вниманието, за да достигнете състояние на пълно внимание към вашите преживявания, желания и физически сигнали, когато ядете.

Какво включва?

  • да ядете бавно и без разсейване
  • да слушате за сигнали за физически глад и да се храните само докато не се наситите
  • разграничаване между истинския глад и останалите причини за хранене
  • ангажиране на сетивата ви чрез забелязване на цветове, миризми, звуци, текстури и вкусове
  • да се научите да се справяте с чувството за вина и безпокойството относно храната
  • хранене за поддържане на цялостното здраве и благополучие
  • забелязване на ефектите, които храната има върху чувствата и фигурата ви
  • оценяване на вашата храна

Тези неща ще ви позволяват да замените автоматичните мисли и реакции с по-съзнателни и по-здравословни реакции. Съзнателното хранене разчита на вниманието, което е форма на медитация. То е свързано с развитие на осъзнаване на вашите преживявания, физически сигнали и чувства към храната.

Защо трябва да опитате съзнателно хранене?

Научете всичко по темата тук!

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!