София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

СЗО с окончателен доклад за произхода и разпространението на Covid-19

Според доклада, предаден от агенциите, пробив в лабораторията е изключително невероятна причина
8 мЗдраве 2568

Дългоочакваният доклад на СЗО и Китай за произхода на коронавируса най-накрая е готов, пишат световните агенции и заявяват, че лабораторията вероятно няма да е причината за пандемията.

В съвместното проучване се посочва, че най-вероятният сценарий за произхода на Covid-19 е предаването на вируса от прилепите на хората чрез друго животно.

Според доклада, предаден от агенциите, пробив в лабораторията е изключително невероятна причина.

Агенциите казват, че имат окончателната версия на доклада на СЗО от дипломат със седалище в Женева, който не иска да бъде разркрит, тъй като не е бил упълномощен да предоставя информация преди официалното му публикуване.

Все още не е известно дали докладът може да бъде променен, преди да бъде публикуван, но констатациите, които съдържа, обикновено се очакват и оставят много въпроси без отговор, съобщиха агенциите.

Екипът на СЗО предложи по-нататъшно проучване на всички възможни насоки по отношение на произхода на коронавируса, с изключение на хипотезата, че той е "избягал" от лабораторията.

Изследователите разгледаха четири сценария в зависимост от вероятността. Те стигнаха до заключението, че предаването на вируса на друго животно е много вероятно.

Те изчислиха, че прякото разпространение на вируса от прилепите върху хората е много вероятно и също така казаха, че е възможно разпространението чрез храна чрез така наречената "студена верига".

Публикуването на доклада се забавя няколко пъти, като служител на СЗО заяви в края на миналата седмица, че очаква да бъде готов за публикуване през следващите няколко дни.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!