София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

Танева: Ще съдействам на прокуратурата за проверката в БАБХ

"Ще има кадрови и организационни промени в институцията"

Танева: Ще съдействам на прокуратурата за проверката в БАБХ

"Ще има кадрови и организационни промени в институцията"

10 месецаОбщество 21 Боряна Райчева


"30 огнища на африканска чума тип домашна свиня са установени до момента на територията на страната, като те са основно в Северна България. Шест от тях са в промишлени свинекомплекси. Повечето нови случаи на вируса от последните дни са при дивата свиня, те са общо 33, обясни министърът на земеделието Танева.

Министърката е сигурна, че ще има кадрови и организационни промени, но не можем да ги направи в пика на заразата с африканска чума по свинете (АЧС), когато , според нея, трябват хора на терен. Изказването и е по повод проверката, назначена от главния прокурор в Агенцията по безопасност на храните (БАБХ).

Министър Танева блаодари на всички хора, които са станали съпричастни и се включили в борбата с африканската чума - "усвоиха си месото, изчистиха стопанствата и ние ще им предоставим финансов стимул в размер на 300 лв", подчерта още тя.

Включително и в точки, в които има протести, има усвояване на месото в личните стопанства до 75%. Догодина всичко ще може да се репопулира в условията на мерки за биосигурност, допълни министърът.

Относно недоволството на животновъди срещу началника на Агенцията по безопасност на храните д-р Дамян Илиев и назначената проверка от главния прокурор Сотир Цацаров, Танева заяви, че ведомството й ще съдейства на прокуратурата и ще се съобрази изцяло с резултатите от проверката.