София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

The New York Times: Русия опитва да компрометира военните сателити на Украйна

Малко преди офанзивата срещу Харков е имало неизправност в техниката

13 дниВойна 10 Васил Василев

Русия все повече се намесва в работата на сателитните интернет терминали Starlink в Украйна, които украинските въоръжени сили използват за комуникация, събиране на разузнавателна информация и удари с дронове, пише The New York Times. През май руските военни разположиха по-мощни електронни оръжия и по-сложни средства за прекъсване на системата Starlink, след като заеха позиции близо до Харков, според украински официални лица, които разговаряха с репортери.

Войници от 92-ра десантно-щурмова бригада на украинските въоръжени сили казаха пред репортери, че малко преди руската офанзива в района на Харков са се натъкнали на неизправности в работата на терминалите Starlink. „Губим битката с електронните оръжия. Ден преди руската офанзива Starlink просто се затвори. Стана много, много бавен“, каза заместник-командирът на безпилотния ударен батальон „Ахил“ на 92-ра бригада с позивна „Аякс“.

Друг войник от бригадата, оператор на дрон с позивна „Картел“, каза, че проблемите с комуникациите на Starlink са попречили на неговата част да атакува врага и военните трябва да обменят съобщения в месинджъри - но те също работят много бавно.

Украинските военни също казаха на The Washington Post, че в първия ден от новата офанзива на руските войски в района на Харков терминалите Starlink на украинските въоръжени сили са се повредили. Според тях военните, наблюдавайки струпването на руски войски близо до границата, са били „напълно заслепени“.

Скорошните руски атаки срещу Starlink вероятно включват използването на нови и по-напреднали технологии, каза Михаил Федоров, министър на цифровата трансформация на Украйна. Според него руската армия „тества различни механизми“, за да наруши качеството на комуникациите на Starlink. Той не уточни за какви механизми става дума. Федоров добави, че Украйна постоянно комуникира със SpaceX за решаване на проблеми. Министърът увери, че качеството на комуникациите на Starlink скоро трябва да се подобри.

New York Times пише, че подобни руски атаки срещу терминали на Starlink „представляват сериозна заплаха за Украйна“. Новите смущения в сателитната мрежа изглеждат най-лошите от началото на войната. Ако руската армия продължи да причинява подобни прекъсвания на комуникациите, това „може да отбележи тактическа промяна в конфликта, подчертавайки уязвимостта и зависимостта на Украйна от услугите, предоставяни от компанията на [Илон] Мъск“, отбелязва вестникът.

През последната година Starlink в Украйна претърпя няколко прекъсвания. Експерти, интервюирани от журналисти, обясняват причините си по различен начин. Някои смятат, че Русия се е научила по-ефективно да се намесва в предаването на сигнал между спътниците и системните терминали. Други предполагат, че услугата е била нарушена от специални електронни оръжия, инсталирани на дронове, които могат да попречат на GPS сигналите. Освен това работата на Starlink може да се влоши от рязко увеличаване на броя на потребителите и магнитни бури.

В същото време експерти предупреждават за опасната зависимост на Украйна от една компания, която управлява толкова важен ресурс за Въоръжените сили на Украйна. Зависимостта на Украйна от Starlink обаче едва ли ще намалее, тъй като има малко алтернативи за такава цялостна и надеждна услуга, отбелязва The New York Times. Украинските власти постоянно тестват нови системи, увери Михаил Федоров. По думите му военните разполагат със специализирани системи за морски дронове, които са унищожили няколко руски кораба в Черно море. „Но, разбира се, няма масов аналог“, заключи той.