София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

The Wall Street Journal: Ердоган оказва натиск върху Путин за Сирия

Путин изрази разбирането си по въпроса

14:08 ч. 28.08.2019 г.Политика 4

"Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отлетя за Русия, за да убеди Владимир Путин да обуздае своите сирийски съюзници, чиято атака върху последната крепост на бунтовниците заплашва да прогони хиляди бежанци в Турция", пише The Wall Street Journal.

"Напрежението по сирийско-турската граница е тест за новите отношения на сигурност между Анкара и Москва, но не е ясно с какви конкретни гаранции Ердоган напусна Москва във вторник", се казва в статията.

На съвместна пресконференция Путин изрази разбирането си за проблемите, свързани със сигурността, на турския лидер и заяви, че Москва и Анкара са се съгласили да предприемат допълнителни стъпки за отслабване на конфликта в сирийския регион Идлиб, който граничи с Турция. (...) Ердоган каза, че сирийските правителствени сили - съюзници на Русия - настояват Турция да се защити от всякакви нашествия. Той заяви, че очаква САЩ да изпълнят обещанието си за създаване на безопасна буферна зона в райони на северна Сирия, понастоящем контролирани от подкрепяните от американските кюрдски сили ".

Изданието припомня, че през последните години Турция и Русия са установили по-тесни връзки, а миналия месец Анкара започна доставките на нова модерна система за противоракетна отбрана S-400 в размер на 2,5 милиарда долара, което пък предизвика недоволството на САЩ, които от своя страна блокираха доставката на изтребители F-35 до Турция.

„За Русия привличането на Ердоган на нейна страна е възможност да подкопае най-източния аванпост на НАТО, а не просто да намери нов купувач за военната си индустрия“, подчертава The Wall Street Journal.