София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Тихомир Безлов: Темата за зеления сертификат закъсня заради лоша организация

"Бе ясно, че ще стигнем до някаква форма на да го наречем подтикване към ваксиниране", каза той
4 мЗдраве 312 Николай Парашкевов

"Беше ясно, че рано или късно ще стигнем до някаква форма на контрол и подтикване към ваксиниране", това каза пред Радио „Фокус“ Тихомир Безлов, старши анализатор от Центъра за изследване на демокрацията.

Той даде за пример Гърция, където е било предварително ясно, че от 1 септември ще бъдат въведени зелени сертификати.

"Начинът, по който се въведе темата за зелени сертификати в България е силно проблемен, защото другите страни, които го въведоха бяха оставили дълъг период за адаптация", заяви той.

„Подобна ситуация беше във Франция, Испания и Германия, в цяла Западна Европа имаше различни по дължина срокове. Трябва да се анализира как точно го въведе и колко ефективно. И разбира се проблемът с кой контролира, какво е желанието на хората да го направят, какви са алтернативните на хората, които не искат да се ваксинират“, каза още Безлов.

„Според мен темата за зелените сертификати се появи доста отдавна в развитите страни. Бе ясно, че ние рано или късно ще стигнем до такава някаква форма на да го наречем контрол и подтикване към ваксиниране. Свидетели сме примерно в Гърция, която въведе от съседите най-рано тази форма. Сега не знам за Турция как е точно, но тази политика да се накарат най-рисковите специалности да се ваксинират – медицински работници и работещи в социални заведения хора, започна още може би някъде в момента, в който имаше вече достатъчно ваксини да се ваксинират тези групи. В България по принцип се избягваше тази тема, просто понеже имахме много висок процент на неваксинирани и нежелаещи да се ваксинират, сред медици особено“, коментира още той.

Анализаторът отбеляза, че служебният кабинет се е забавил да въведе тази тема в дневния ред на обществото.

„Това, че не се направиха, според мен е по-скоро проблем на лоша преценка и лоша организация", допълни Тихомир Безлов.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!