София -0 °C
Велико Търново 1 °C
Пловдив 2 °C
Варна 2 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Том и Джери навършват 80

Първоначално анимационните герои се казвали Джаспър и Джинкс

Том и Джери навършват 80

Първоначално анимационните герои се казвали Джаспър и Джинкс

2 месецаЛюбопитно 1051Златина Петкова


Любимите анимационни герои на няколко поколения деца по цял свят - Том и Джери, от едноименното филмче, денс навършват 80 години.

Историята за хитрото мишле Джери, което в стотици епизоди успява да се пребори с котарака Том, решил на всяка цена да се отърве от него, стартира през далечната 1940 година.

Създателите на първия епизод, тогава все още ненавършилите 30 години Бил Хана и Джо Барбара, са  в творческа криза. Те искат да измислят анимационни персонажи, с които студиото, в което работят (МGM), да постигне успеха на конкурентите им, създали “Мики Маус”. 

Така, след много мислене, им хрумва идеята за враждуващи котка и мишка, които първоначално кръщават Джаспър и Джинкс. Дебютът е хит и студиото печели "Оскар" за най-добър анимационен късометражен филм, но въпреки успеха, аниматорите не получават пари за нови епизоди.

Промяната идва след писмо от влиятелен индустриалец от Тексас с питане кога ще види още епизоди за „прекрасните анимационни котка и мишка“. Така  Джаспър и Джинкс, прекръстени на Том и Джери, продължават своята телевизионна битка години наред, превръщайки се в една от най-легендарните анимации на всички времена.