София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Тома Биков: Промяна има, само че до този момент е към лошо

Според него депутатите не си дават сметка какво правят
17 мПолитика 670 Мирослав Митков

Ние ще върнем мандата най-вероятно още днес - промяна има, само че до този момент е към лошо. Това каза заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ - СДС Тома Биков по време на дебата по мораториум на някои решения на Министерския съвет в оставка.

"Ние няма да участваме в това гласуване ,защото то е противоконституционно. Това е ясно на всички в тази зала. Това е отнемане на правомощия на изпълнителната власт от страна на законодателната. През последния час и половина в тази зала ставаме свидетели на следната картина. Всички партии без ГЕРБ са внесли решение и са се подписали под него. След което един час и половина се чудим на кого пръв му е дошла идеята да вземе това невероятно решение, с което да наруши конституцията. Спорът е кой носи тази титла на първенец", каза Тома Биков.

По думите му докрая на този парламента няма да се стигне до решение на този въпрос. "Ако искате да спрете всички концесии, всички сделки, назначения, да промените начина, по който се правят, трябва да направите правителство, а не да стоите час и половина и да занимавате цяла България с вашите неадекватни изказвания. Пред страната има изключително важни предизвикателства. Ще ви припомня, че се намираме в здравна криза, в икономически затруднения, в социални затруднения, намираме се на ръба на политическа криза, защото никой от вас не е казал преговаря ли в момента за някакво правителство, кой ще участва в това правителство, къде се водят тези пегоговори, на база програми ли са? Предлагате ли нещо да се случи освен глупости и неадекватни изпълнения в тази зала. Предлагате ли някакви икономически мерки. Предлагате ли някакви социални мерки, които да бъдат реалистични", попита Тома Биков.

Според него не си дават сметка какво правят. "Казвам ви го без капка злоба и омраза. Абсолютно съм загрижен какво се случва в държавата. Хората не знаят вече 2 седмици какво ще се случи следващия ден. Може ли такова нещо да правите?", каза още Тома Биков.
По думите му залата има мнозинство от 160 народни представители, които не просто могат да сменят модела, а цялата Конституция. "Всеки ден загубено време в тази зала струва трудности, струва пари за българските граждани. Дават ни по телевизията, поне това съобразете. Деморализирате в момента цялото общество с вашето поведение. Излезте пред журналистите, дайте интервюта, спрете да мълчите и да говорите с по две изречения от тази трибуна - някакви смешки. Колеги от "Има такъв народ", дайте интервюта, обяснете на българите, на вашите избиратели какво смятате да правите. Конституционната процедура не забранява да обясните какви са ви политическите, икономическите намерения. С кого искате и с кого не искате да управлявате. Ще управлявате ли изобщо или отиваме към служебно правителство, за да могат хората да си направят плановете. Спрете да злоупотребявате с доверието на собствените си избиратели", каза Биков.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!