София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Топ реколта вина извадиха производителите от Тракия

New Bloom Winery от Съединение спечели три златни медала на престижния конкурс Mundus Vini

1 месецИкономика 2

Българските бели и розе вина, актуална реколта, са с много високо качество. Това беше потвърдено от постигнатите резултати на престижния винен конкурс Mundus Vini. Родните производители спечелиха общо 32 медала - 23 златни и 9 сребърни. От златните отличия разпределението е почти по равно - 11 за бели и розета и 12 за червени. Три от тях са за изба New Bloom Winery от Съединениe, в сърцето на Тракия. Най-високо бяха оценени техните Verano Azur Совиньон Блан и Вионие, PIXELS Совиньон Блан и Face 2 Face, розе. И трите вина са от актуалната реколта 2023.

„Пролетната дегустация винаги е много добър показател за качеството на вината от новата реколта, които излизат на пазара сега. A производителите от Източна Европа предлагат все по-висококачествени вина“, отчитат организаторите на Mundus Vini. В 34-тото издание на конкурса тази година бяха оценени над 7000 напитки от 45 страни. Те бяха оценявани от 250 винени експерти от 55 държави в рамките на шест дни. Журито разполага само с основна информация като реколта и сорт грозде, така че фокусът по време на оценяването е изцяло върху качеството в бутилката. С най-много отличия тази година са производителите от Италия, следвани от Испания, Португалия и Франция. В средата на март наградите за най-добрите вина ще бъдат раздадени на производителите на ProWein – едно от най-големите и важни изложения за вино в света.

От българските изби с пет отличия бяха оценени и „Вила Ямбол“ – две златни за розетата Vineyards Selection 2023 и Kabile 2023 и три сребърни за Kabile Мерло Резерва, 2016, Kabile Мавруд и Каберне Совиньон, 2019 и Vineyаrds Selection Каберне Совиньон 2016 Болярово.