София 32 °C София 32°C - ясно небе Велико Търново 33 °C Велико Търново 33°C - предимно ясно Пловдив 36 °C Пловдив 36°C - разкъсана облачност Варна 28 °C Варна 28°C - ясно небе Бургас 29 °C Бургас 29°C - предимно ясно

Транс-мазнините – основният причинител на сърдечни заболявания

Транс-мазнините са една от основните причини за затлъстяването и развитието на сърдечно-съдови заболявания. Защо? Прочетете тук!
11 дниЗдраве 290 Иванна Коренчева

Една от основните теми, тиражирана в публичното пространство, която се налага от медиите вече няколко години, е пряко обвързана със здравословното хранене и борбата с високия холестерол, сърдечните заболявания и затлъстяването. Познато ни е становището на специалистите, че познатата ни т.нар. улична храна е богата на мазнини, които биха довели до затлъстяване. В становището на медиците се твърди, че тези храни са богати на транс-мазнини.

Но знаем ли какво всъщност представляват транс-мазнините?

Има два широко разпространени типа транс-мазнини, открити в храните: естествени и изкуствени. Естествените транс-мазнини се произвеждат в червата на някои животни и в храните, направени от тези животни (например мляко и месните продукти), те могат да съдържат малки количества от тези естествените транс-мазнини. Изкуствените транс-мазнини (или транс-мастни киселини) са изкуствено създадени в индустриалното преработване на хранителни продукти. Процесът се свежда до добавяне на водород към течните растителни масла, за да ги направи по-твърди.

Основният хранителен източник на транс-мазнини в преработените храни е „частично хидрогенираните масла.” През ноември 2013 г. Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ  (FDA) репи вече да не признава частично хидрогенираните масла като безопасни (GRAS) за производството на храна. Въпреки решението ѝ компаниите използват т.нар. Транс-мазнини в производството на храната ни.

Но защо някои компании използват транс-мазнини?

Щом медиците не препоръчват употребата на подобни мазнини, а Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ ги обявява за вредни, защо компаниите ни ги пробутват?

Транс-мазнините са лесни за използване, евтини за производство, а срокът им на годност е по-дълъг от останалите хранителни продукти. Транс-мазнините придават на храните желания вкус и текстура. Много ресторанти и заведения за бързо хранене използват транс-мазнини за пържене на храни. Това е така, тъй като масла с транс-мазнини могат да се използват многократно във фритюрниците. Няколко държави (Дания, Швейцария и Канада) и няколко щата в САЩ (Калифорния, Ню Йорк, Балтимор и окръг Монтгомъри) са намалили или ограничили употребата на транс-мазнини в заведенията за хранене.

Защо транс-мазнините оказват неблагоприятен ефект върху здравето ни?

Транс-мазнините, наричани още транс-ненаситени мастни киселини, са по-вредни от познатите ни мазнини, тъй като имат двоен ефект. Те не само повишават нивата на LDL („лошия“) холестерол, но и намаляват нивата на HDL („ добрия”) холестерол. Транс-мазнините се намират в храни произведени с растителни масла и се намират в различни храни като картофени чипсове, пръчици, бисквитки, пици, маргарин, зърнени закуски или хамбургери.

Препоръките на експертите са да избягваме храни, богати на транс-мазнини. Храненето с транс-мазнини увеличава риска от развитие на сърдечни заболявания и инсулт, също така е свързано с по-висок риск от развитие на диабет тип 2.

Защо транс-мазнините са толкова популярни, кои храни съдържат големи количества от тях и как да ги откриваме на етика и по този начин, елиминираме от диетата си, можете да прочетете в остатъка от статията тук!

Следете официалния блог на Здравитал, където ще откриете нови задълбочени здравни статии всеки ден!

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!