София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Tри месеца отсрочка за Brexit

Правното становище сочи, че не може да се отложи след 1 юли

Tри месеца отсрочка за Brexit

Правното становище сочи, че не може да се отложи след 1 юли

1 годинаПолитика 4 Боряна Райчева


Британският парламент отложи излизането от ЕС с 3 месеца. Това решение беше взето след напрежението в Лондон и разгрома на предложеното от Тереза Мей споразумение. Решението обаче, трябва да бъде одобрено от Брюксел.

Отлагането на "развода" беше одобрено с голямо мнозинство. Стигна се до ситуация, при която дори и премиерът Тереза Мей гласува ЗА. Сега на ход е Европа, без нейното ДА нищо не може да се случи.

„Трябва публично да признаем, че и споразумението, и излизането без споразумение вече не са осъществими варианти”, заяви лидерът на опозицията Джеймс Корби.

„Ако Обединеното кралство все още иска да излезе от ЕС и иска да го направи по уговорения начин, тогава това споразумение – такова каквото е, е единственото възможно решение” , заяви Мишел Барние, главен преговарящ от ЕС.
Ако Европа одобри поредното искане на Великобритания, следват два варианта- краткосрочно или дългосрочно отлагане. Сценарии, които отново разединиха Великобритания. Може да се стигне и до ситуация, при която Великобритания, трябва да участва на Евроизборите.

Brexit не може да бъде отложен след 1 юли, ако Великобритания не вземе участие в изборите за Европейски парламент в края на май. Това гласи правното становище на ЕС, което беше представено на посланиците на страните-членки на Европейския съюз в петък.

Документът, изготвен от правните експерти на ЕС, разяснява юридически въпроси, които ще бъдат повдигнати от Великобритания при искане за удължаване на срока по член 50. Именно това се очаква да направи Тереза Мей на пролетната среща на върха следващата седмица.

В текста се посочва, че въпреки желанието за напускане на Съюза, Великобритания все още ще е правно обвързана да организира избори за Европейски парламент между 23 и 26 май. Ако не го направи и новият парламент проведе първата си сесия на 2 юли с тази страна, която все още е в блока, институциите на ЕС "престават да действат в сигурен правен контекст".

"От това следва, че не трябва да се предоставя удължаване след 1 юли, освен ако изборите за Европейски парламент не се проведат на задължителната дата", се казва в документа.