София 23 °C София 23°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - умерен дъжд Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно ясно Варна 24 °C Варна 24°C - разкъсана облачност Бургас 22 °C Бургас 22°C - предимно облачно

Трима учени от института в Ухан били болни от COVID

Теория на конспирацията дали вирусът е изкуствен гръмна с нова сила
18 сЗдраве 264

Най-малко трима китайски учени от Уханския институт по вирусология на КНР са били тежко болни и са лекувани в болница през ноември 2019 г., което може да говори в полза на теорията за изкуствения произход на новия коронавирус. Това становище беше изразено в статия на "Уол Стрийт Джърнъл" с позоваване на източници от американското разузнаване, предава Dnes.bg.

Изданието пише, че неговите журналисти са се запознали с непубликуван доклад на разузнавателната общност на САЩ. Вестникът твърди, че информацията, съдържаща се в документа, може да "добави тежест към нарастващите призиви за по-широко разследване" на произхода на инфекцията.

Бившият държавен секретар на САЩ в администрацията на президента Доналд Тръмп - Майкъл Помпео, настоя китайските власти да дадат обяснения за ситуацията в Ухан през есента на 2019 г. - „преди първия официално установен случай“ на заразяване с нов коронавирус и дали по това време е имало болни служители на института по вирусология в Ухан.

Според данните на вестника, „през ноември 2019 г. трима изследователи от Института по вирусология в Ухан са били толкова тежко болни, че са лекувани в болница“. В същото време „Уол Стрийт Джърнъл” не твърди директно, че учените са били болни от Ковид-19 [заболяване, причинено от коронавируса], но подчертава „сходството на някои от симптомите“ на това заболяване и сезонния грип.

"Независимо от това информацията, че членове на един и същ екип, работещ с коронавируси, са били приети едновременно в болницата със същите симптоми малко преди началото на пандемията, може да бъде изключително важна“, подчертава изданието.

Вестникът обръща внимание на факта, че данните за точния брой пациенти, работещи в института, които са се възстановили от коронавирус, както и времето на тяхното заболяване, се появиха точно преди 74-ата Световна здравна асамблея, която се открива днес в Женева, чиито членове ще обсъдят борбата с пандемията, пише БГНЕС.

Вестникът цитира коментар от Министерството на външните работи на КНР, чийто говорител каза пред изданието, че "САЩ продължават да разпространяват теорията за изтичането на вируса от лабораторията". В същото време китайското външно министерство зададе въпроса дали Съединените щати наистина са загрижени за проследяването на източника [на появата на вируса] или се опитват да отклонят вниманието от този въпрос.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!