София -2 °C
Велико Търново -2 °C
Пловдив 2 °C
Варна 4 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Тръмп няма да се предаде и влиза в съда

Американският президент ще оспори предварителните резултати от президентските избори
6 сЕвроком 4604

В четвъртък Америка, гласувала на президентските избори, се събуди в атмосфера на пълна несигурност, изключителна нервност и взаимни обвинения от предизборните щабове на двама кандидати за Белия дом - Доналд Тръмп и Джоузеф Байдън.

Колкото по-дълго продължава преброяването на гласовете, подадени предсрочно, толкова по-малко шансове има Тръмп да остане в Белия дом Колкото по-дълго е броенето на гласовете, подадени по-рано, толкова по-малко вероятно е Тръмп да остане в Белия дом.

Въпреки факта, че преброяването на гласовете все още продължава в пет щата, американците, разцепени от идеологически противоречия, започнаха да излизат на улиците с искане за признаване на победата на "приятеля им". Например, според Аксиос в Аризона, която неочаквано гласува за демократите, въоръжените поддръжници на Тръмп отидоха в избирателните секции и поискаха „да се преброят гласовете правилно“. Не се стигна до стрелба, но полицията, облечена в тактическа екипировка, беше готова за това. Но в Ню Йорк, Минеаполис, Портланд, Денвър и други градове полицията се сблъска с протестиращи срещу Тръмп.

В четвъртък вечерта Байдън сериозно затвърди лидерството си в надпреварата за гласуване в колегията за избори. За да стане президент в непряката избирателна система на САЩ, един от кандидатите трябва да има подкрепата на най-малко 270 избиратели (от 538). А шансовете на 77-годишния демократ да постигне заветната цифра нарастват - ден след затварянето на избирателните секции стана известно, че той все пак успя да спечели в „колебливите“ щати Уисконсин и Мичиган, които добавиха 20 електорални гласа към неговата касичка. Сега те имат Байдън, според изданието Politico, общо 264. За да гарантира победа, демократът трябва да надделее в някоя от останалите четири щати в неизвестност.

Републиканецът Доналд Тръмп, от друга страна, е твърдо заседнал при 214 гласа и за да бъде преизбран, сега трябва да изпревари опонента си във всички щати, които все още не са приключили с преброяването на бюлетините: Невада, Джорджия, Северна Каролина и Пенсилвания. Според Националното обществено радио (NPR) окончателните резултати ще бъдат известни в най-добрия случай до утре, а в най-лошия - до 12 ноември. Засега във всеки от тези щати Тръмп води с малко предимство (от 30 до 160 хиляди гласа). Но колкото по-дълго продължава преброяването на гласовете, гласувани предимно предсрочно, толкова по-малко са шансовете действащият президент на САЩ да остане в Белия дом през следващите четири години, според статистиката 78 процента от гласувалите по гласа подкрепиха Байдън.