София 14 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 14 °C
Варна 17 °C
Бургас 16 °C
Начало Новини Предавания На живо

Тръмп се е опитал да купи немска коронавирусна ваксина „само за САЩ”

Шефът на CureVac беше в Белия дом миналата седмица

Тръмп се е опитал да купи немска коронавирусна ваксина „само за САЩ”

Шефът на CureVac беше в Белия дом миналата седмица

2 месецаЗдраве 209 Боряна Райчева


Администрацията на Доналд Тръмп e предложила "голяма сума пари", за да получи изключителен достъп до коронавирусна ваксина, разработена от немска компания, съобщи Die Welt в неделя.
Според статията Тръмп се опитва да накара базираната в Тюбинген компания CureVac - която също има офиси във Франкфурт и Бостън - да премести изследователското си крило в САЩ и да разработи ваксината „само за САЩ“.
Говорител на германското министерство на здравеопазването, цитиран в статията, изглежда потвърждава подхода на САЩ и каза, че Берлин е „силно заинтересован да гарантира, че ваксините и активните вещества срещу новия коронавирус също се разработват в Германия и Европа“.
В неделя следобед германското министерство на здравеопазването заяви пред Ройтерс, че неговият говорител е цитиран правилно в статията във вестника, потвърждавайки, че Вашингтон се е опитал да поеме биофармацевтичната компания. Правителствените източници посочиха, че Берлин сега предлага финансови стимули за CureVac да остане в Германия.
Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер заяви на пресконференция в неделя, че е чул за докладите на CureVac и че това ще бъде обсъдено на заседание на кризисен екип в понеделник.
Ричард Гренел, американският посланик в Германия, заяви в Twitter, че докладът на Welt е "грешен".
Миналата седмица изпълнителният директор на CureVac Даниел Меникела беше сред фармацевтичните представители, поканени в Белия дом, за да обсъдят развитието на коронавирусната ваксина с Тръмп, вицепрезидента Майк Пенс и членовете на оперативната група за коронавирус на президента.
В съобщение за пресата компанията заяви, че Меникела е казала на американските служители за ваксините, които е имала в разработка, и е разкрила надеждата си да бъде готова експериментална ваксина до началото на лятото.
Новината предизвика гневни реакции от германски политици, които поискаха Берлин да направи всичко възможно, за да попречи на САЩ да контролират достъпа до евентуална коронавирусна ваксина.
„Американският режим е извършил изключително неприятен акт“, заяви депутатът от социалдемократите Карл Лаутербах, който заяви, че германските здравни работници на първа линия - както и хората по света - трябва да имат достъп до нещо, разработено в Германия, и че никоя държава не трябва да може да закупи изключителен достъп до ваксината.

"Капитализмът има граници", каза той.