София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Тръмп обсъждал с президента на Китай Джо Байдън още през юни

Белият дом съхранявал запис на разговора на високо защитен сървър

Тръмп обсъждал с президента на Китай Джо Байдън още през юни

Белият дом съхранявал запис на разговора на високо защитен сървър

8 месецаПолитика 4 Боряна Райчева


Президентът на САЩ Доналд Тръмп е обсъждал бившия вицепрезидент Джо Байдън с китайския лидер Си Дзинпин още през юни, съобщи CNN, позовавайки се на източници, запознати със случая.

Още в четвъртък американският държавен глава обяви, че би искал Украйна да разследва дейността на бившия вицепрезидент Джо Байдън и неговия син Хънтър. Освен това той подчерта, че и „Китай трябва да започне разследване на Байдън“.

Две седмици по-рано Тръмп обяви, че синът на Байдън е получил пари от Китай и че Пекин би искал Джо Байдън да бъде президент на Съединените щати.

Според CNN още на 18 юни в телефонен разговор с китайския президент Тръмп обсъжда политическите перспективи на Байдън и сенатора Елизабет Уорън, главните кандидати за президент на САЩ от Демократическата партия.

Съобщава се, че Белият дом съхранява записа на разговора на високо защитен сървър, в същата система, в която се пази и разговора с украинския президент Владимир Зеленски, публикуването на който по-рано доведе до началото на разследване за импийчмънт на американския президент.