София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

ЦИК: Дори и миксер да беше машината за гласуване, и той може да се развали

„Ще напишем отделен доклад за машинното гласуване", обясни говорителят на ЦИК

Дори и миксер да беше машината за гласуване, и той може да се развали. Това каза говорителят на ЦИК Димитър Димитров пред Нова телевизия.

„Ще напишем отделен доклад за машинното гласуване. Трябваше да се изработят сложни протоколи, които съдържат две бази данни. Машинният вот е изнесен в отделен протокол на сайта на ЦИК. Като цяло обаче е по-скоро затруднение. Изключително лесно се борави с него за тези, които желаят да гласуват с машина. Машината е машина. Дори и да е миксер, и той може да откаже. Ами като откаже какво правим? Трябва да има и резервен вариант. Не приемам аргумента, че това спестява разходи. Тези машини трябва да се поддържат, софтуера им да се актуализира и това не е никак евтино“, коментира Димитров.

За видеонаблюдението в избирателните секции Димитров посочи, че към това предложение се подхожда твърде емоционално. „Да се прави нещо като стрийминг, това има един голям риск. Рискът е да се създаде образ в отделни секции, който няма да е благоприятен. Протоколът няма нужда се снима, той после е на сайта на ЦИК. Всеки член на комисия може да поиска да се забрани това. Има членове на комисии, които не искат да ги снимат“, подчерта още Димитър Димитров.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!