София 10 °C София 10°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - разкъсана облачност Пловдив 12 °C Пловдив 12°C - разкъсана облачност Варна 12 °C Варна 12°C - предимно ясно Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

ЦИК: Франс прес, Ройтерс и македонска телевизия ще отразяват изборите у нас (ВИДЕО)

Брифинг на ЦИК

Хората, които са карантинирани днес, утре и в деня на изборите, няма да могат да гласуват. Това каза говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Димитър Димитров по време на брифинг.

„Още при първото ми публично участие обясних, че хората, които са карантинирани днес, утре и в деня на изборите, просто няма да могат да гласуват. Това трябва да бъде ясно. Има и по-сложни казуси, когато карантината е на адрес, различен от постоянния и настоящия, и може да се ползва настоящ адрес. В такъв случай няма как да бъде реализирано тяхното заявление да бъдат обслужени с подвижна избирателна кутия. Процедурата е усложнена. В Изборния кодекс е записано, че всеки избирател може да бъде записан само в един избирателен списък и за да се създаде избирателен списък на подвижната кутия, трябва да настъпи заличаване от предходния запис. Това изисква комуникация между местните власти и тридневен е срокът, в който това може да се случи. Това, че някой е карантиниран и е записан в РЗИ, не е в обсега на процедурите, които са написани в Изборния кодекс“, обясни той.

Димитров съобщи, че 35 са акредитираните медии с 209 журналисти и технически персонал, които ще отразяват изборите, а пет са международните медии.

„Утре ще се гледа във ВАС делото за видеонаблюдението и е насрочено в 10 часа“, припомни той.

„Огромен проблем в изборния ден ще е постоянно да установяваме нарушения за забраната за агитация от началото на деня за размисъл до края на изборния ден“, подчерта Димитров.

„В момента се регистрирани 28 организации, които ще наблюдават изборите. Акредитирани са 3 401 наблюдатели. Някои от тях не са получили удостоверение от „Информационно обслужване“ за това, че не са в конфликт на интереси. Несъответствията са 343. Пет ще бъдат социологическите агенции, които ще работят на изхода за екзитпол. Петте агенции са регистрирали 1 400 свои служители в секциите, в които ще се прави подобно изследване“, добави още той.

Димитров каза още, че подвижните секции още биват назначавани, а това е информация, която ще подадат още на първия брифинг в деня на изборите.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!