София 23 °C София 23°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - умерен дъжд Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно ясно Варна 24 °C Варна 24°C - разкъсана облачност Бургас 22 °C Бургас 22°C - предимно облачно

ЦИК: В Турция са подадени най-много заявления за гласуване извън страната

Във Великобритания са подадени 8741, в Германия - 6486, а в Испания 2561 заявления

Централната избирателна комисия изнесе последни данни за организацията на предстоящите парламентарни избори на 11 юли.

45231 са подадените заявления за гласуване извън страната. Срокът изтича на 15 юни. Най-много са заявленията от Турция 16 363. Това съобщи по време на редовния седмичен брифинг говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Във Великобритания са подадени 8741, в Германия - 6486, а в Испания 2561 заявления.

Говорителят на ЦИК посочи, че се очертава картина, в която за първи път ще има повече от 800 секции извън страната, а решението за техния точен брой ще бъде взет най-късно на 18 юни. 

Предстои да се утвърди техническият образец и защитата на бюлетината.

"Ще трябва да се реши и въпросът с карантинираните. За разлика от 4 април, сега тези хора са значително по-малко - към момента са 24 000 и 25 000, като тенденцията за стихване на епидемията може да докара там, че те да спаднат двойно", посочи още Томов. 

"Целта на осигуряването на допълнителни 1500 машини за гласуване в чужбина има за цел пред секциите в чужбина да не се натрупват опашки. Развръзката по този въпрос ще дойде до края на седмицата. В чужбина има възможност, ако се натрупа опашка пред една секция, избирателите имат възможност да гласуват в друга", коментира говорителят на ЦИК. 

"Ако фирмата даде достатъчно обоснование за по-високата цена, може би ще се стигне до споразумение", каза още той.

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!