София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Цветелина Пенкова: България винаги е имала ключова роля по отношение на ядрената енергетика

"Трябва да имаме дългосрочна политика и план"

пропускане
17 дниИкономика 9

Енергийната сигурност се оказва основна тема в политическия дебат и na обществеността. Отне малко на време на някои страни да осъзнаят, че възобновяемите енергийни източници са част от енергийния микс, но за да говорим за енергийна сигурност, на нас ни е необходима базова енергийна мощност. Изборът беше доста ограничен и това, което се оказа печелившо, е ядрената енергетика.  Това заяви Цветелина Пенкова - български евродепутат от Прогресивния алианс на социалистите и демократите, вицепрезидент на Групата за подкрепа на ядрената енергетика в ЕП. 
България винаги е имала ключова роля по отношение на ядрената енергетика. Нивото на нашите специалисти е много високо. Хората, които разбират от ядрена енергетика, го знаят, счита Пенкова. 
Проблемът е когато сменяме основната политика. Със смяна на всяко правителство се сменяха различни проекти. Трябва да имаме дългосрочна политика и план, който изисква срокове с определени проценти, категоричен е българският евродепутат. 

Цветелина Пенкова организира ключова конференция с представителите на европейската енергийна индустрия и евродепутати, както и с водещите представители на българската енергийна индустрия. Събитието се проведе под наслов: „ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ- ОСНОВА ЗА РАЗВИТИЕ НА ЕВРОПЕЙСКАТА ИНДУСТРИЯ. РОЛЯТА НА БЪЛГАРИЯ“,