София 7 °C София 7°C - разкъсана облачност Велико Търново 7 °C Велико Търново 7°C - предимно ясно Пловдив 9 °C Пловдив 9°C - предимно облачно Варна 9 °C Варна 9°C - предимно облачно Бургас 10 °C Бургас 10°C - предимно ясно

Украински депутат: Порошенко сам е записвал скандалните си разговори с Байдън (АУДИО)

Според Деркач бившият държавен глава сам е записвал разговорите си
58 сЕвроком 3794

Заместникът на Върховната Рада на Украйна Андрий Деркач публикува аудиозаписи на предполагаеми разговори между бившия президент на Украйна Петро Порошенко и настоящия президент на САЩ Джо Байдън, който изпълняваше длъжността вицепрезидент. Деркач разкри произхода на записите и разказа как са попаднали при него. За това пише "Strana.ua".

Според Деркач бившият държавен глава сам е записвал разговорите си с високопоставени служители. Той добави, че записите, дошли при него благодарение на украинските разследващи журналисти, съдържат около 5-6 часа разговори на Порошенко, от които са публикувани само 45 минути - записите относно суверенитета, събитията в Донбас и отношенията с европейските партньори на страната остават непубликувани. Той отбеляза, че неотдавнашните санкции от Министерството на финансите на САЩ само доказват, че записите са истински.

„Има много филми. Байдън и в кошмар не можеше да си представи, че Порошенко ще го запише в администрацията за личния си архив. Такива неща просто не се правят от гледна точка на културата на държавността. Но Петър Алексеевич постъпи в свой стил ”, каза той.

Коментирайки въпроса защо журналистите не са оставили такъв ексклузив за себе си, депутатът изрази мнение, че целият въпрос е в страх от възможни последици. В същото време той припомни, че в страната не е разследван нито един случай на убийство на журналисти. „Те са истински хора. Те виждат санкциите, заплахи от репресии и така нататък “, подчерта Деркач.

Говорейки за по-нататъшната съдба на записите, той отбеляза, че ги е предал за разглеждане в рамките на наказателния процес. Парламентаристът също така поясни, че Държавното бюро за разследване (SBI) на Украйна е прехвърлило случая на Националното антикорупционно бюро на Украйна (NABU).

„Точно след гласуването на избирателите в САЩ, под коледната елха, на 30 декември, НАБУ се опита да приключи това дело въз основа на записи и предателство на гражданина Порошенко. Вече заведохме дело и няма да позволим закриването на това наказателно производство ”, увери той.

По-рано САЩ наложиха санкции срещу украински граждани поради възможна намеса в американските избори. Четири организации и седем души попаднаха под ограничителните мерки, включително заместникът на Върховната Рада Александър Дубински и бившият военен прокурор Константин Кулик.

Според Министерството на финансите на САЩ всички те са част от мрежа за влияние, свързана с Русия, свързана със заместника Андрей Деркач. През май той пусна аудио записи на разговори между Порошенко и Байдън, който спечели президентските избори през 2020 г.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!