София -0 °C
Велико Търново 1 °C
Пловдив 2 °C
Варна 2 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

В Ирландия ще има избори на 8 февруари

Ирландският премиер Лео Варадкар обяви, че ще поиска от президента Майкъл Хигинс да разпусне парламента

В Ирландия ще има избори на 8 февруари

Ирландският премиер Лео Варадкар обяви, че ще поиска от президента Майкъл Хигинс да разпусне парламента

2 месецаПолитика 69Боряна Райчева


Ирландският премиер Лео Варадкар обяви, че ще поиска от президента Майкъл Хигинс да разпусне парламента, за да се състоят избори на 8 февруари.

"Винаги съм казвал, че изборите трябва да се състоят в най-добрия момент за страната. Този момент е сега", каза Варадкар. Президентството съобщи за намеренията на премиера малко по-рано, след като няколко вестника цитираха негови коментари от заседание на кабинета.

"Ройтерс" отбелязва, че в кампанията ще са важни две противоположни неща - успехите на 40-годишния Варадкар с бързо растящата икономика и проблемите в качеството на услугите, здравеопазването и твърде скъпите жилища. Изборите се очаква да са оспорвани и "Фина гейл" на Варадкар има сходни шансове с основната опозиционна сила, дясноцентристката "Фина фойл", да спечели.

Варадкар пое властта, след като стана лидер на "Фина гейл" в средата на 2017 г. Парламентарните избори бяха година по-рано, в края на февруари 2016 г., но премиерът каза в днешното си изявление, че не иска дълга кампания, която би отложила "големите решения". Той не уточни какво има предвид.