София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Манолова иска грижа за водно бедните хора

В КЕВР обсъдиха поскъпването на водата

13:56 ч. 17.12.2018 г.Общество 14

На протест срещу поскъпването на водата се събраха недоволни граждани пред сградата на Комисията за Енергийно и водно регулиране срещу поскъпването водата. От 1 януари догодина е предвидено поскъпване на услугата да има 27 града на страната. Най-голямо е увеличението в Бургас - с 26 стотинки за кубик, а в София с 23 стотинки.

Хората настояват увеличението да бъде спряно, а преди това да се направи анализ на инвестициите във ВиК сектора.  

В КЕВР се проведе общественото обсъждане на новите цени на водата от догодина.

Липсва подобрение на качеството на ВиК услугата, на качеството на водата, липсват и реални инвестиции. За 2017 г. няма намаляване на загубата на вода, а напротив - увеличават се. Затова настояваме за преразглеждането на бизнес плановете на ВиК-та. Това заяви националният омбудсман Мая Манолова по време на обществения дебат в комисията.

Тя отбеляза, че гражданите  имат съмнения,  че ВиК не изпълняват своите функции и ангажименти към потребителите.

Манолова бе категорична, че готвеното увеличение е несправедливо и попита КЕВР какви са ползите от досегашните увеличения на цената на водата.

„Крайно време е правителството да предприеме мерки за подпомагане на водно бедните хора в страната. Има хора, които не могат да плащат сметките си за вода. Ще настояваме за нормативни промени. Наясно съм, че като омбудсман не мога да спра увеличението на цената на водата, но мога да поставям проблемите на масата и да настоявам те да бъдат решавани“, подчерта Манолова.