София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 9 °C Велико Търново 9°C - ясно небе Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 3 °C Варна 3°C - мъгла Бургас 3 °C Бургас 3°C - лека мъгла

В Швеция не изключват възможността за ваксинация със „Спутник V“

Това съобщава вестник Aftonbladet
14 сЗдраве 231 Мирослав Митков

Руската ваксина срещу коронавирус „Спутник V“ може да се използва и в Швеция. Това съобщава вестник Aftonbladet в сряда, позовавайки се на координатора на ваксинацията в кралството на Рикард Бергстром.

„Имахме среща по тази тема и сега ще я разгледаме по-подробно“, каза той. Изданието отбелязва, че въпросът за закупуването на руската ваксина от страните от ЕС все още не е окончателно решен, но според нови проучвания лекарството има ефективност от 91%, включително за хора на 60 и повече години.

„Имаме много малко информация за ваксината и получените резултати от изследването на руската ваксина трябва да бъдат разгледани подробно. Там [в Русия] ефективността се определя по различен начин, отколкото при други проучвания на други ваксини. Това не означава, че това е погрешно: те само измерват по различен начин“, обясни Бергстрьом. Изданието пише, че ако „Спутник V“ покаже добри резултати в проучване на Европейския съюз, тогава може би Швеция също ще купи тази руска ваксина.

На 2 февруари медицинското списание The Lancet публикува резултатите от третата фаза на клинично изпитване на руска ваксина, според която тя се оказа една от най-безопасните и ефективни в света. Ефективността на лекарството е 91,6%, а сред доброволците над 60 години - 91,8%. Антитела срещу коронавирус след ваксинация със „Спутник V“ са открити при 98% от доброволците.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!