София 5 °C София 5°C - облачно Велико Търново 3 °C Велико Търново 3°C - облачно Пловдив 7 °C Пловдив 7°C - облачно Варна 5 °C Варна 5°C - облачно Бургас 7 °C Бургас 7°C - предимно облачно

В Силистра отбелязоха подписването на Крайовската спогодба

Събитието беше почетено с венци и цветя

35 сИстория 499 Калоян Ненчев

И Силистра почете с венци и цветя подписването на Крайовския договор през 1940 г., с който Румъния връща на България Южна Добруджа. В знак на признание граждани и представители на местната и държавната власт се събраха пред паметната плоча, посветена на събитието. На 7 септември се подписва договорът, а на 1 октомври българската армия влиза в Силистра.

88 000 румънци, заселени от румънските власти, когато територията на Добруджа е окупирана от Румъния, са принудени да напуснат и да се преселят на север, докато 65 000 българи от северната част емигрират в родината България, разказа историкът от Силистра Иван Занов. "Успяваме да си възвърнем към майка България и Южна Добруджа, но Северна Добруджа е загърбена. И до ден днешен тя е почти обезбългарена. Истинска трагедия е било изселването на хората. Ноември, по време на дъжд, на сняг, тръгват с коли, румънците ги крадат, тъй като търсят злато непрекъснато", отбеляза Занов.

Но свободата на българите в Южна Добруджа не е безплатна. Държавата ни изплаща 1 милиард леи обезщетение за румънската собственост тук.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!