София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

В Скопие искат от Бойко Борисов мощите на Гоце Делчев

Неприемливо е да ни поставя условия, казва ексшеф на македонския парламент

В Скопие искат от Бойко Борисов мощите на Гоце Делчев

Неприемливо е да ни поставя условия, казва ексшеф на македонския парламент

10 месецаКултура 14 Боряна Райчева


Възмущение в редиците на академиците и националистите се надига в Скопие след вчерашното посещение на премиера Бойко Борисов.

Изненадан съм от изявлението на българския премиер, казва Тито Петковски, експредседател на македонския парламент и бивш лидер на „Нова социалдемократическа партия“, коалиционен партньор в кабинета на Зоран Заев.

Той има предвид изявлението на Бойко Борисов, че въпросът за Гоце Делчев трябва да бъде решен до октомври 2019 г., когато е срокът за получаване на датата за преговори на Скопие с ЕС.

Според Петковски българският премиер „не зачита решението“ на България да предаде мощите на Гоце Делчев на Скопие.

„Международните договори и решения трябва да се зачитат, затова да се спази и договорът за предаване на мощите на Гоце Делчев. Както се знае, когато дойдоха на власт Бойко Борисов и министърът на външните работи Екатерина Захариева обявиха за предатели тези, които взеха решение за мощите“, припомни политикът пред „Плюс инфо“.

Според него въпросът сега е дали и Бойко Борисов, подписал Договора за добросъседство може да бъде основание за някои следващи правителства да го обявят за „предател“.