София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

ВАНДАЛИЗЪМ: Младежи счупиха стъкло на Голямата базилика в Пловдив

На записи от камера се вижда и как хвърлят бутилки, уринират и повръщат в базиликата

1 месецКрими 15 Иванина Игнатова

Вандалска атака в центъра на Пловдив. Група младежи счупиха едно от стъклата на декоративните ограждения на Голямата базилика в центъра на Пловдив, посочва NOVA.

В сградата се съхраняват древноримските мозайки, които са напът да станат част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Извършителите са четирима. Действията им са заснети от една от охранителните камери на обекта.

„Актът е извършен в ранните часове на 7 април. На камерата за видеонаблюдение се виждат хора, които прииждат от близко нощно заведение. След три опита чупят предпазното стъкло на парапета с ритници”, обясни в ефира на „Здравей, България” доц. д-р Елена Кантарева-Дечева, директор на Общинския институт „Старинен Пловдив”.

По нейни думи на записа от камерата се вижда и как вандалите хвърлят бутилки по артефакти в базиликата, уринират и повръщат вътре.

„Има охрана, но тя спазва определен протокол и само е сигнализирала дежурния отговорник. Ще подадем писмен сигнал в полицията, като ще им предоставим всички материали от видеонаблюдението”, каза още доц. д-р Кантарева-Дечева.

Счупеното стъкло временно е подменено с плексиглас, а според съседи в района вандалите са били рускоговоряща група от над 20 души.