София 23 °C София 23°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - умерен дъжд Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно ясно Варна 24 °C Варна 24°C - разкъсана облачност Бургас 22 °C Бургас 22°C - предимно облачно

ВЕЧНА ДРУЖБА: Франция изпраща нова статуя на Свободата на САЩ

За да демонстрира историческите връзки между двете страни

Франция ще изпрати на САЩ нова статуя на свободата на 7 юни като жест, за да демонстрира историческите връзки между двете страни. Това съобщава европейското издание Politico. Статуята пристига в Ню Йорк на 4 юли, Деня на независимостта на САЩ. Тя ще бъде по-малка от по-голямата си сестра - само на 2,83 метра височина.

Статуята на свободата, която може да се види в Ню Йорк днес, е подарък от Франция за по случай първия век от независимостта на САЩ.

Искахме да се свържем отново с тази френско-американска история“, каза Филип Етиен, френски посланик в САЩ.

Когато през юли 2019 г. се появи идеята за нова статуя на свободата, тя имаше за цел да демонстрира на САЩ, че „Франция остава вярна на духа на приятелство“ между двете страни в общата им история. Франция подкрепи бъдещите САЩ в Американската война за независимост. Проектът обаче беше отложен поради пандемията на COVID-19 и възобновен през зимата.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!