София 5 °C София 5°C - ясно небе Велико Търново 6 °C Велико Търново 6°C - облачно Пловдив 7 °C Пловдив 7°C - разкъсана облачност Варна 6 °C Варна 6°C - предимно облачно Бургас 8 °C Бургас 8°C - разкъсана облачност

Вера Иванова: Фандъкова да подаде оставка!

И от БСП поискаха оставката на столичния кмет
13 мПолитика 578 Мирослав Митков

Протест пред сградата на Столичната община се състоя по-рано днес. Протестиращите поискаха оставката на кмета на София Йорданка Фандъкова, а причина за протеста беше смъртта на 16-годишното момче, което загина след токов удар в София.

„Да не позволим на Йорданка Фандъкова да влезе в Столична община, преди да е подала оставка“, призоваха организаторите на протеста от гражданската инициатива „Системата ни убива“. Именно затова протестът се проведе пред вратите на Столичната община. Протестиращите поискаха и реакция от страна на Столичния общински съвет по въпроса с оставката на Фандъкова.

Ето какво каза Вера Иванова пред Факти:

„Днес сутринта бяхме пред Столична община, както и в понеделник вечер. Бяхме там, тъй като никой не поема отговорност, нямаше никаква реакция, включително и досега. Ние смятаме, че и тази смърт на това дете ще остане без виновни и без наказани, както в много случаи досега“, каза Иванова.

„Така си прехвърлят нещата. Това се случва винаги при такива трагедии. Спомняте си за фонтана, когато почина човек. Все никой не е виновен, все отговорността няма кой да я поеме”, каза още тя.

Припомняме, че през 2005 година 34-годишен мъж загина, поразен от ток във фонтана на площад „Славейков”. Наказанието за смъртта му беше глоба от 1000 лева, която съдът наложи на изпълнителният директор на фирмата, стопанисвала площада.

“Ние сме озадачени от днешното мълчание и бездействие и на общинските съветници, особено на тези, които са т. нар. опозиция. Те нито се включиха, нито отговориха на призива ни, нито гласуваха като точка оставка и поемане на отговорност в днешното онлайн заседание“, коментира още Вера Иванова от „Системата ни убива“.

„Тази оставка няма да реши проблема, няма да облекчи трагедията на това семейство, но от друга страна тези политици трябва да се научат, че трябва да си поемат отговорността. Ние като общество имаме тази цел – те просто да поемат отговорност. По този начин ще се промени всичко – не само Столична община и г-жа Фандъкова“, каза още Иванова.

На въпроса какво очаква да се случи, тя отговори: „Това е най-правилното решение според нас – г-жа Фандъкова да подаде оставка. Нещата толкова много вече са натрупани. Инциденти имаше и вчера. Непрекъснато се случва нещо, улиците на София са в безобразен вид и всичко е едни проблеми, които се замитат някъде и нищо не се решава“.

„Всеки политик, който няма смелост, няма очи, няма доблест да излезе пред хората, трябва да отиде и да си подаде оставката“, категорична беше Вера Иванова.

Тя обясни, че този отказ на управляващите да се срещат с протестиращите показва „какви са те всъщност“. „Ние от една година сме под прозорците на Министерски съвет. Как един политик не дойде при нас, при децата ни и при хората, които всяка вечер са там, за да попита какъв е проблемът – това са близо 230 дни вече, ние пък сме там от 1 март. Нито един!“, допълни тя.

В края на разговора тя коментира реакциите на столичните общинските съветници по случая: „Толкова са активни всички преди избори. След като влязат вътре, аз не разбирам какво се случва с тези хора – каква е тази рязка промяна, какво е това обръщане в обратна посока. А тези общински съветници идваха на Орлов мост, идваха при нас. Всичкото е, докато влязат в политиката. После вече край – стават едни от другите и от всичките, които са срещу хората“.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!