София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 3 °C Велико Търново 3°C - облачно Пловдив 4 °C Пловдив 4°C - мараня Варна 6 °C Варна 6°C - ясно небе Бургас 7 °C Бургас 7°C - предимно облачно

Вежди Рашидов: Дошло е време не да спасяваме партиите, а народа да спасим

Как Бойко Борисов няма да го има, негова е партията, заяви председателят на Народното събрание

18 сПолитика 450 Николай Парашкевов

Политическите партии трябва да загърбят червените линии, докато се стабилизира държавата.
 
Това заяви пред БНР председателят на Народното събрание Вежди Рашидов.
 
"Дошло е време за национално спасение, а не спасение на партиите. ГЕРБ узря и е хубава партия, плътна. Тя не се е нароила, не се цепи, не намалява твърдия си електорат. /.../ ГЕРБ узря да има правителство като цяло Бългатия - без значение какво", подчера той.
 
"Аз бих сложил експертен министър-председател, експертни министри и 4 политически вицепремиери, които да си разделят министерствата и всеки да отговаря ресорно за своите експертни министри", обясни своята концепция за кабинет Рашидов.
 
Дошло е време не да спасяваме партиите, а народа да спасим, категоричен е той и добави: 
 
"4 години имаме яловост в управлението. Трябва в името на стабилизрането на България да спрем инфлацията, да се обединим, да се успокои българинът малко. Не може от избори на избори".
 
По думите му отчетът на управлението е съзиданието. 
 
За отиващия си парламент председателят му каза, че той се е овладял и са приети законоприекти.
 
Но времето от 3 месеца не е било достатъчно за сериозните законопроекти. 
 
Законопроект за реформа в правосъдието не се прави за 1-2 месеца, подчерта той.
 
"Грешката дойде от тези по-младите, на които бащите им плащат тока и газта, които облякоха новите костюми, но останаха духом на улицата - да хвърляш яйца е едно, друго е да правиш политика, която касае съдбата на хората. Тези хора - се забавлявахме с една мантра на престъпността. 5 пъти казах от парламентарната трибуна - колеги, когато се качите на тази висока трибуна и говорите за престъпления и корупция, много моля да бъдете почтени и да посочите кой е корумпиран. Това не е анонимно поведение. Тази мантра се повтаряше", коментира Рашидов пред БНР. 
 
"Не знам Борисов как издържа такава пумия. Не се прави така. Това ли е политиката? За това ли се събираме в този парламент?", попита той.
 
Според него "да се дръвчим и да смятаме, че арогантността и омразата са политика - не е така, не са политика".
 
Рашидов е категоричен, че всички приказки за корупция са били един политически кьорфишек. 
 
Ако следващият парламент е в същата конфигурация, няма да е по-различно, изказа мнението си той. 
 
Според него Народното събрание е загубило много време, в което е можело да бъдат приети още текстове, които хората са очаквали. 
 
За призива на другите партии Борисов да се оттегли, Вежди Рашидов коментира:
 
"Как Бойко Борисов няма да го има? Негова е партията, той я създаде. Бойко е узрял, той е политик, изработен. Има резултатите си, както и да искаме да ги забравим".