София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Владимир Путин смени шефа на затворите след разкрития за изтезания

Александър Калашников ръководеше ФСИН от октомври 2019 г.
21 сОбщество 526 Николай Парашкевов

Президентът на Русия Владимир Путин смени директорът на Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) Александър Калашников.

Указът бе оповестен от пресслужбата на Кремъл.

Това се случва след скандал с изтекли видеа за мъчения и изтезания в местата за лишаване от свобода.

"Да бъде освободен Калашников, Александър Петрович от длъжността директор на Федералната служба за изпълнение на наказаният. Настоящият указ влиза в сила от деня на неговото подписване", пише в документа.

За нов шеф е назначен заместник-министърът на вътрешните работи Аркадий Гостев.

Междувременно сенаторът Андрей Клишас заяви, че в Съвета на федерацията се надяват да продължи сътрудничеството по разследването на скандала с мъченията над хора в затворите.

Калашников ръководеше ФСИН от октомври 2019 г.

Гостев е генерал-полковник от полицията, заема длъжността заместник-министър на вътрешните работи от 2012 г.

Скандалът с мъченията над затворници избухна през октомври тази година.

Над 400 затворници от Саратовската изправителна колония №3 и областната затворническа болница оповестиха, че са станали жертва на мъчения и издевателства.

Те силно се надяват, че нещо може да се промени, опитват се да подадат жалби и да получат справедливост.

Адвокатите и правозащитниците обаче смятат, че това няма да е лесно - системата се съпротивява активно, а и съвсем не всички заявления се приемат официално.

Саратов изобщо не е изключение.

Преди няколко седици оттам дойдоха първите публикации за мъчения в затворите, но има данни, че подобен подход се прилага в цяла Русия, включително в Москва - макар до момента да са разгласени само част от материалите, попаднали в ръцете на адвокатите.

В началото руските власти реагираха на скандала - последваха оставки и завеждането на дела по някои от обнародваните факти.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!