София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Външните министри на Р Северна Македония и Черна гора осъдиха военната агресия в Украйна

Военната агресия на Русия е нарушение на основните принципи на международното право и сериозна заплаха за сигурността на Европа, смятат Буяр Османи и Ранко Кривокапич
7 сПолитика 125 Христина Владимирова

В кулоарите на неформалната среща на министрите на външните работи на страните-членки на НАТО в Берлин се състоя среща на външните министри Буяр Османи и Ранко Кривокапич, съобщи МИА, предаде БТА.

Османи приветства формирането на новото черногорско правителство и подчерта отличните партньорски и приятелски отношения между двете страни, изразявайки увереност, че това партньорство ще продължи и в бъдеще. 

„Северна Македония и Черна гора имат изключително добро и интензивно сътрудничество, но и разбирателство по отношение на изпълнението на нашите взаимни стратегически цели, които с войната в Украйна получават важно, ако не и съдбовно геополитическо значение“, каза Османи, посочвайки взаимния интерес за членство на двете страни в ЕС. 

„Това е процес, който е от регионален и по-широк интерес като важен принос за създаването на  бъдещата архитектура на сигурността и в Западните Балкани, и в Европа“, заяви той.

На срещата, както съобщи министерството на външните работи на Република Северна Македония, бяха разменени мнения за войната в Украйна, при което двамата министри осъдиха военната агресия на Русия и подчертаха, че тя е нарушение на основните принципи на международното право и сериозна заплаха за сигурността на Европа.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!