Начало Новини Предавания На живо

Военните получиха от Турция повече власт и имунитет

Прие се закон, който защитава участниците в антитерористични операции

17:48 ч. 24.06.2016 г.Политика 8

Турският парламент предостави имунитет срещу съдебно преследване на въоръжените сили, които участват в антитерористични операции. 
 
Законът дава обширни правомощия на армията, която започна операциите си срещу кюрдската организация, след като двугодишното примирие между нея и Анкара се провали през лятото на миналата година, пише ливанското издание „Дейли стар“.
 
С новия закон ще се затрудни разследването на служителите на реда, обвинени в нарушаването на граждански права. ООН и други хуманитарни организации предупредиха за подобни нарушения по време на военните операции срещу Кюрдската работническа партия в многолюдни градове на югоизток. Според опозицията в страната по време на тях са били убити стотици цивилни граждани.
 
Държавните служители, ангажирани в антитерористични дейности, също ще бъдат защитени от съдебно преследване по силата на закона. Текстът освен това разширява юрисдикцията на военните съдилища, където ще бъдат подвеждани под отговорност служители на силите за сигурност, обвинени за престъпни дейности.