София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Вътрешният министър отчете спад на битовата престъпност

Може да увеличат заплатите за нощен труд на полицаите

Вътрешният министър отчете спад на битовата престъпност

Може да увеличат заплатите за нощен труд на полицаите

8 месецаОбщество 4 Боряна Райчева


Спад на битовата престъпност през последните години отчете вътрешният министър Младен Маринов, помолен от журналисти при свое посещение днес във  арна да коментира темата.
 
По думите на Маринов намалението е от 2 до 4% по отношение на структуроопределящитепрестъпления като грабежи, кражби и убийствата, това сочели данните на Центъра за анализиране на битовата престъпност. Той цитира и статистика за убийствата в периода 1980-1990 г. и я сравни с тази в днешно време. 
 
Данните сочели, че през 1990 г. е имало 400 убийства, а за последните три години те са под 100, като разкриваемостта била между 95 до 99%. "Престъпност има, но с нашите действия я държим в граница, която да не създава напрежение в обществото.", обясни още министърът.
 
Маринов обясни и че има подкрепата на министър-председателя Бойко Борисов за увеличаване заплащането на нощния труд на полицаите, като обясни, че това искане на служещите можело да се осъществи от началото на следващата година, ако се намерят  достатъчно пари в бюджета.
 
Министърът припомни, че Борисов вече е обявил увеличението на заплатите от 1 януари с 10 процента. "В момента правим всичко възможно да удовлетворим искането за увеличение на извънредния труд и смятам, че то е справедливо",  завърши Маринов.