София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

WSJ: Израелските военачалници си нямат доверие и това може да има последици за целия регион

Тримата членове на военния кабинет се срещат всеки ден след нападението на Иран

21 дниПолитика 6

Американският вестник Wall Street Journal пише, че военните лидери на Израел - премиерът Бенямин Нетаняху, министърът на отбраната Йоав Галант и министър Бени Ганц - "не си вярват".
Изданието посочва, че дългогодишните недоволства и разногласия относно най-добрите начини за борба с Хамас са довели до "обтегнати отношения между лицата, вземащи решения по време на войната в Израел".
Вестникът също така обяснява, че тримата ръководители не са съгласни относно най-важните решения, които трябва да вземат, които се отнасят до "как да започнат решителна военна кампания, да освободят заложниците в Газа и да управляват Ивицата след войната".
Сега те също трябва да вземат едно от най-големите решения, пред които страната някога е била изправена: как да отговорят на първата директна атака на Иран срещу израелска територия. Тяхната борба за власт може да има решаващо влияние: Превръща ли се конфликтът в Газа в по-голяма регионална борба с Иран, която ще преконфигурира геополитическия ред в Близкия изток и ще оформи отношенията на Израел със САЩ за десетилетия?
„Липсата на доверие между тези трима души е толкова ясна и толкова значима“, каза Гиора Ейланд, бивш израелски генерал и съветник по националната сигурност.
Нетаняху, най-дълго управлявалият министър-председател на нацията, все повече се опитва да ръководи сам войната в Газа, докато Галант и Ганц са широко смятани за опитващи се да отстранят Нетаняху от вземането на решения.
Тримата членове на военния кабинет се срещат всеки ден след нападението от Иран в събота, като обещават отговор, но оставят неясни времето, обхвата и местата, които да бъдат ударени. Те са изправени пред предизвикателство при разработването на отговор, който балансира целите им за възпиране на Иран, избягване на регионална война и не отчуждаване на САЩ и арабските държави, участващи в отблъскването на иранската атака, отбелязва Wall Street Journal, че президентът Байдън е призовал израелците проявявайте предпазливост във всеки отговор и изключва американска намеса в израелска атака на иранска земя.

Снимка: БГНЕС