София 1 °C София 1°C - лека мъгла Велико Търново -1 °C Велико Търново -1°C - мъгла Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - разкъсана облачност

Йончева: Какво предвижда Европол за борбата с корупцията, особено при управляващите?

Коментар на евродепутата във Фейсбук
24 мVox Populi 181

"Какво предвижда Европол за укрепване на способностите на държавите-членки за борба с корупцията, особено когато в схемите са замесени представители на управляващите?" Това беше един от въпросите, които отправих по време на заседанието на Съвместната група за парламентарен контрол над Европол.

Също така поисках още да разбера как европейската агенция планира да работи върху случаи, които не засягат непременно европейските финанси.

"Ще засилим ролята на Европол, така че да помага повече на националните власти", отговори Илва Йохансон - еврокомисар по вътрешните работи на ЕС.

Тя се съгласи, че корупцията е широко разпространено явление, а не изолирано престъпление, и поради това трябва да й се обърне по-специално внимание. Комисар Йохансон обяви, че тази пролет ще представи план за борба с организираната престъпност, в който борбата с корупцията ще бъде основен приоритет.
 
Дискусията по време на заседанието на съвместната група продължи два дни, като в първия от тях председателствах среща между Европейския парламент и националните парламенти на Германия, Португалия и Словения. В дебатите специално внимание беше отделено на предложението на Европейската комисия за засилване на мандата на Европол.

Комисията счита, че агенцията трябва да може да предлага на властите в която и да е държава- членка да инициират конкретно разследване, ако престъплението засяга интересите на ЕС. Не е необходимо то да има трансграничен характер, достатъчно е да са налице съмнения, че определена дейност засяга общите интереси на съюза. Предвижда се също така криминалистичните и оперативни експертизи на Европол да могат да се използват в наказателното производство на национално ниво. Служители на агенцията ще могат да представят доказателства пред националните органи по време на досъдебната и съдебната фаза по определени разследвания.

Комисията предлага и засилване на сътрудничеството между Европол и ОЛАФ, както и с новосъздадената Европейска прокуратура, която се очаква да започне да функционира през пролетта на 2021 г. Създава се и възможност агенцията да изисква директно информация от частни дружества, включително доставчици на електронни услуги, по конкретни случаи.
Поставих въпроса и за използването на базите с данни на Европол за предотвратяване на злоупотреби с т.нар. "златни визи". Включих се и в обсъждането на новите предизвикателства пред борбата с престъпността в ЕС, които създаде пандемията с COVID-19."

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!