София 8 °C София 8°C - облачно Велико Търново 6 °C Велико Търново 6°C - лека мъгла Пловдив 11 °C Пловдив 11°C - мараня Варна 9 °C Варна 9°C - облачно Бургас 10 °C Бургас 10°C - облачно

Йотова обсъжда проблемите с бежанците на среща с представители на УНИЦЕФ

Уроци по български език за бежанците и по-добра координация са часат от решенията

38 сОбщество 190 Александър Евстатиев

Вицепрезидентът Илияна Йотова се срещна в Президентството с Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ на ООН за България, и със Седа Кузуджу, представител в България на Върховния комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН). Основна тема на срещата е бежанската криза и решаването на проблемите свързани с нея.

„Бежанската и мигрантската криза не бива да слизат от дневния ред при всяко затишие на мигрантските потоци и после да търсим спешни решения в кризисни ситуации“, каза Йотова.

„Когато липсват навременни решения, се засилват популистките и националистическите настроения и се стимулира политиката на отхвърляне“, допълни тя.

Обсъдени са възможностите за преподаване на уроци по български език на бежанците, както и необходимостта от по-добра координация по въпросите за бежанците и мигрантите между институциите в България и неправителствения сектор.