София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Задържаха седем служители на ДАИ-Перник

Обвинени са вземане на подкуп

15:42 ч. 03.04.2019 г.Крими 29

Седем служители от Областната дирекция на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ - Перник са задържани след започнала рано тази сутрин акция на спецпрокуратурата там.
 
По думите на държавното обвинение, на лицата ще им бъде търсена наказателна отговорност за за участие в организирана престъпна група с цел получаване на подкупи.
 
Разследващите съобщават, че групата е действала на територията на област Перник чрез проверки на пътя и събиране на "такса спокойствие". 
 
Били са взимани пари от няколко десетки транспортни фирми. Част от тях са получавали писма, с които били предупреждавани за проверки. Когато пък собствениците на тези фирми идвали в ДАИ, са им били искани определени суми, за да не им бъдат съставени дължимите по закон актове. Събирани са пари и при издаване на лиценз за транспортна дейност, или подновяване на такъв.
 
Механизмът действал така: При извършване на пътна проверка на кола от определена фирма, катаджията бил длъжен да се свърже с някой от администрацията, който също бил част от групата. Ако се получело потвърждение, че таксата е платена, камионът не се проверявал. 
 
Ценоразписът не бил твърд, сумите зависели от  финансовото състояние на компанията и броя на превозните средства, с които тя разполагала.
Действията на разследващите спрямо въпросната група датират от средата на миналата година.
 
Задържаните лица са на средно ниво, като  между  тях има ясно изразен лидер. Властите уточняват, че сред арестуваните не е ръководителят на ДАИ. 
 
Акцията стартира тази сутрин, като през целия ден на територията на областната дирекция се извършваха претърсвания, изземвания и разпити на задържани и свидетели.
 
По-подробна информация за казуса се очаква утре, като вече се изказват съмнения, че става дума за систематичен проблем в Министерството на транспорта при подбора на кадри.
 
Припомняме, че преди година спецпрокуратурата проведе операция срещу корупцията в ДАИ-Благоевград. В хода й бяха задържани 10 души. Те бяха отстранени от длъжност и срещу тях бяха повдигнати обвинения. При разследването се установи, че служителите са искали подкупи от транспортни фирми в региона, за да не им бъдат налагани глоби за нарушения. 
 
 Исканите подкупи били най-често по 300 евро от фирма.
Само преди месец пък главният прокурор Сотир Цацаров определи корупцията в ДАИ като рецидивираща.