София 25 °C София 25°C - предимно облачно Велико Търново 20 °C Велико Търново 20°C - предимно облачно Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - разкъсана облачност Варна 23 °C Варна 23°C - ясно небе Бургас 22 °C Бургас 22°C - ясно небе

Захарова: Следим ситуацията със задържаната рускиня в Дания

Tя е заподозряна в шпионаж в полза на Москва

17 дниОбщество 7 Кристияна Стефанова

Руското министерство на външните работи заяви, че следи ситуация със задържана рускиня в Дания, предадоха световните медии.

"Руското външно министерство държи под контрол ситуацията със задържаната на 11 юни в Дания руска гражданка, заподозряна в оказване на съдействие на чужди разузнавателни служби. Датските власти не са представили никакви доказателства, че тя е извършвала противозаконна дейност", каза говорителката на ведомството Мария Захарова.

По думите на Захарова датските специални служби са пояснили, че задържането е свързано с публикуването онзи ден в редица европейски страни на журналистическо разследване на дейността на руската Фондация за подкрепа и защита на правата на сънародниците, живеещи в чужбина.

"Посолството на Русия в Дания е изискало от датските власти незабавното освобождаване на сънародничката ни и е готово да ѝ окаже необходимата консулска помощ", добави тя.

"Изглежда, че Дания, която претендира, че е правова държава, под предлог за предполагаема шпионска дейност и в опит да дискредитира организациите на сънародниците ни и да принуди техните лидери и участници да се откажат от подкрепата за Русия, всъщност се е заела с "прочистване" на собственото си население. Всеки руски гражданин, който живее и извършва дейност на територията на кралството законно, днес може да бъде атакуван от службите за сигурност", продължи Захарова.

Датската разузнавателна служба съобщи вчера за ареста на руската гражданка, заподозряна в шпионаж в полза на Москва, посочва Франс прес.

Жената е свързана с неотдавнашни публикации в датското обществено радио и други европейски медии относно руската фондация "Правфонд", за която радиото твърди, че е финансирала проекти за дезинформация и е защитавала заподозрени в шпионаж.

През последните месеци в Европа имаше редица случаи на предполагаем шпионаж, в който е замесена Москва, коментира АФП. В края на март във Великобритания бяха повдигнати обвинения срещу петима българи, обвинени, че са работили в полза на Русия. Те не се признаха за виновни.