София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Заплаха пред ЕС: Нахлуват над 20 хил. въоръжени мигранти

Очаква се да влязат през босненско-хърватската граница

2 годиниОбщество 7 Боряна Райчева


Повече от 20 хиляди мигранти, въоръжени със студени оръжия, от Близкия изток и Африка, заплашват да влязат в Европейския съюз през босненско-хърватската граница в близко бъдеще. Това съобщи в неделя австрийското издание на  Kronen Zeitung, позовавайки се на информация от австрийското министерство на вътрешните работи.

Според австрийските правоохранителни органи в момента съществува заплаха от пробив на поне 20 хиляди мигранти по протежението на босненско-хърватската граница по посока на Централна Европа. Освен това повечето от тях не са сирийски бежанци. В австрийското министерството са отбелязани като пакистанци, иранци, алжирци и мароканци, почти всички от които са въоръжени с ножове.

"Сега хърватите полагат всички усилия, за да се справят самостоятелно с тази ситуация и разполагат специални звена на границата", подчертават специалистите от миграционния отдел на австрийското Министерство на вътрешните работи. “На път са и други мигранти. Не са семейства, почти няма жени, 95% от тях са млади мъже, почти всички въоръжени с ножове. Дори опитали да прободат един полицай“, посочват още от министерството.

Както предупреждават австрийските служители по сигурността, всички тези мигранти се стремят да влязат в Германия или в скандинавските страни, където местните власти са създали най-добрите условия за престой.

Положението на босненско-хърватската граница ескалира в края на октомври, когато група от 250 мигранти за първи път блокира контролния пункт "Малевац", след което проби един от полицейските кордони и влезе в моста, водещ до Хърватия. Хърватската полиция използва специално оборудване и специални бариери за предотвратяване на пробив на тяхната територия. В сблъсъците 11 души бяха ранени - шест мигранти и пет полицаи. Впоследствие мигрантите бяха преместени в миграционния лагер.

Според властите на Босна и Херцеговина около 10 000 мигранти са навлезли в територията на страната, при пресичането на границата бежанците унищожават документите, затова е трудно да ги идентифицират. Повечето от тях искат да влязат в ЕС, поради което се натрупват на границата с Хърватия - притокът на имигранти вече е предизвикал протести на местното население. Според експерти до края на годината потокът от бежанци в страната може да надхвърли 50 хиляди души.

Преди това властите в няколко европейски държави отказаха да подпишат Световния пакт на ООН за миграцията, което може да доведе до нов поток от бежанци в Европейския съюз. Световният пакт за безопасна, регулярна и регулирана миграция, който Съединените щати отхвърли от самото начало, ще бъде подписан на междуправителствена конференция през декември тази година в Маракеш (Мароко).

Унгария и Австрия отказаха да подпишат документа.