София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Започва работата на 45-ото Народно събрание

Президентът Румен Радев ще отправи обръщение към народа
56 сПолитика 316

Тържествено ще бъде открито 45-ото Народно събрание. Събранието се свиква с указ на президента Румен Радев на основание чл. 75 от Конституцията на Република България. В пленарната зала ще прозвучат химнът на Република България и химнът на Европейския съюз.

Първият звънец за новата легислатура ще удари Мика Зайкова от „Има такъв народ“. Тя е най-възрастният от народните представители и на нея по Конституция се полага тази задача. След тържественото откриване на Народното събрание депутатите трябва да изберат председател на 45-ото Народно събрание. Председателят ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово.

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъстват на първото заседание на парламента. Румен Радев ще отправи обръщение към народа и Народното събрание.

На първото си заседание народните представители ще положат клетва. Парламентарно представените сили ще направят изявления за началото на новия мандат, да начертаят своите приоритети. Редът на декларациите е според големината на парламентарната група. Най-голямата парламентарна група в 45-ото Народно събрание е тази на ГЕРБ-СДС. Тя се състои от 75 народни представители. Втората по големина парламентарна група избирателите отредиха на „Има такъв народ“, която се състои от 51 депутати. Трета по големина в 45-ия парламент е групата на „БСП за България“, която наброява 43 народни представители. Групата на ДПС се състои от 30 депутати, а тази на „Демократична България“ от 27. Най-малката парламентарна група е на „Изправи се! Мутри вън“, която се състои от 14 народни представители.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!