София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Заради ниски възнаграждения: Протест в Софийската филхармония

Музикантите настояват заплащането им им да се изравни със средната работна заплата за столицата

1 мОбщество 206 Иванина Игнатова

Протести стартираха в Софийската филхармония заради ниските възнаграждения. Музикантите настояват заплащането им им да се изравни със средната работна заплата за столицата.

Към момента основната заплата е значително по-ниска. От 4 години творците настояват за увеличение на заплатите им. По думите им, ръководството е поело ангажимент за искането им, но все още нямат достойно месечно възнаграждение.

"Достойното заплащане за нас означава това, което виждаме по отчетите и анализите, предоставени ни от културното министерство, да бъде 70% от бюджета на съответната институция. В момента в Софийската филхармония има много приходи от билети. Ние имаме искания, които са подадени към Министерство на културата, двете централи КНСБ и КТ "Подкрепа", към финансовото министерство и Инспекцията по труда", заяви председателят на сдружението към КТ "Подкрепа" към софийската филхармония Нина Кръстева.

"В началото на първия мандат на нашия директор Найден Тодоров беше поет ангажимент в края на мандата му нашата заплата ще бъде повишена на 2200 лв., в момента ни е 1550 лв.", каза още Кръстева. "Последното увеличение на нашите възнаграждения беше през август в порядъка на 10%."

"През годините се изразяваше в 10%, което не е точно увеличение, а по-скоро да се догони инфлацията, което не се случва. Искаме ръстът на нашите заплати да не изостава до такава степен от ръста на заплатите на нашите съграждани и колеги", заяви секретарят на Съюза на българските музикални и танцови дейци към Софийска филхармония Емил Даков.