София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

Заседанието на външните министри от Г-20 приключи

Министрите не дадоха изявление след срещата

Заседанието на външните министри от Г-20 приключи

Министрите не дадоха изявление след срещата

6 месецаПолитика 37 Боряна Райчева


Срещата на външните министри на Г-20, по време на която бяха проведени три отделни сесии, приключи в японския град Нагоя.

Външните министри обсъдиха ситуацията със световната търговия, както и развитието на страните от африканския континент. Сред другите теми в дневния ред бяха реформата на Световната търговска организация (СТО) и данъчното облагане на големите цифрови компании. Министрите не направиха окончателното изявление след срещата.

Японският външен министър Тошимицу Мотеги отбеляза важната роля на Всеобхватното регионално икономическо партньорство (WREP), подписването на споразумение за което е предвидено предварително за следващата година.

"Това е важна структура за световната икономика, тъй като в обширни региони, включително Китай и Индия, ще бъде създадена икономическа зона с правила за свободна търговия", каза министърът.

Тошимицу Мотеги добави, че външните министри от Г-20 са постигнали съгласие относно необходимостта от реформа в СТО.

"Споделихме мнението за необходимостта от реформа в СТО. Освен това страните от Г-20 трябва да заемат водеща роля в провеждането на тази реформа", каза той. Според Мотеги СТО е ключова структура за осигуряване на функционирането на световната търговия.

Министърът посочи и необходимостта от разработване на данъчна система за големите цифрови компании.

В Нагоя, освен министрите на Г-20, бяха поканени и техните колеги от Виетнам, Египет, Испания, Холандия, Нова Зеландия, Сенегал, Сингапур, Тайланд и Чили, които също участваха в работата на асоциацията.

Преди срещата да приключи, се състоя церемония по предаване на председателството на Г-20 от Япония в Саудитска Арабия. Следващата среща на върха на Г-20 ще се проведе в Рияд следващия ноември.