София -2 °C
Велико Търново -2 °C
Пловдив 2 °C
Варна 4 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Златните бижута и поверията свързани с тях

Всичко необходимо, което трябва да знаете
1 мЕвроком 3392

Златото и бижутата са неизменна част от човешката история. Заради този благороден метал са се водили войни и са се унищожавали цели селища. Той е определял колко богат е един човек и дори един цял народ. Днес, ценността се измерва по различен начин, но поверията за златото и носенето на златни бижута, все още присъстват в народните ни легенди. Днес, можете да се сдобиете с прекрасни златни бижута от всяка бижутерия, но в миналото това не е било толкова лесно. Сигурно и вие сте чували от вашите баби, предупреждения за това кога трябва или не трябва да сваляте златния пръстен, че не може да носите златни бижута заедно със сребърни или пък, че чифт златни обеци ще ви пазят от уроки. От бижутерия Somaha решихме да ви разкажем за най-интересните поверия свързани със златните бижута, за да могат митовете и легендите за този прекрасен метал, да продължат да съществуват в нашия фолклор.

Златните бижута и лошите поличби

Според българските легенди на тази земя има лоши духове. За да се пази от тях човек или животно, то трябва да е накичено със злато, особено по време на важните празници. През делничните дни, това не е било задължително. Овенът например се е изобразявал вечно накичен със златни бижута и бисери. Благодарение на тях, е бил недосегаем за лошите духове и е успявал да води стадото с рогата напред.

Според други поверия, ако намерите златни бижута, които не са ваши и ги вземете, всякакви несполуки ще ви преследват. Това е и причината, да се носи лоша слава на заровените съкровища. В българския фолклор се вярва, че заровеното злато и златни бижута, ако са прекарали под земята повече от 9 години, те вече са собственост на таласъмите. Така, ако вие ги намерите, техният таласъм пазител ще ви изплаши и ще се разболеете. Ако обаче успеете да го хванете за ушите и да го държите в плен, докато пропеят първи петли, тогава златните бижута ще останат за вас. 

Ако притежавате златни бижута, които не сте носили от дълго време, не се притеснявайте, те все още са си ваши, не са на таласъмите.

За златните бижута също така се вярва, че те не трябва да бъдат вадени от земята насила. Ако ви е писано, ще откриете такива, ако ли не, а ги търсите насила, то златото ще ви „отмъсти“. Вярва се още, че заровените съкровища трябва да се оставят да подишат, преди да ги вземете с вас, иначе ще се натровите и ще се разболеете.

Макар всички тези поверия да звучат като небивалици, хората, които търсят златни съкровища изпълняват редица ритуали, за да не пострадат. Например, ако наистина има събрани газове, които при отварянето на гърне със златни накити, могат да ги натровят, те поливат бижутата с оцет. Така, киселината обезврежда метала. 

Докато копаят земята за златни бижута, те пазят пълна тишина, защото иначе златото ще се зарови по-надълбоко. Когато пък се намери съкровище, мястото се посипва отгоре с брашно или пепел, оставя се една нощ да престои и на сутринта по стъпките върху брашното се гадае какво животно е необходимо да се заколи, за да се откупи златото.

Кои поверия за златните бижута може да не спазвате?

Ето още някои поверия за златните бижута, които спокойно можете да пренебрегнете:

⦁    Не трябва да носите златно бижу и сребърно едновременно. Това поверие води началото си от идеята, че всеки метал си има негова собствена енергия, която не трябва да се смесва с енергията на друг благороден метал. Нашият съвет е обаче, изобщо да не се съгласявате с тази теория и да слагате смело бижута от различни метали. Най-малката причина е, че ако не го правите, ще изтървете страхотен тренд, който е навсякъде тази година.
⦁    Ако носите златен пръстен на мястото на годежния пръстен, никога няма да се омъжите. Истината е, че днес годежен пръстен можете да носите на всеки един пръст, на който пожелаете и това до голяма степен обезсмисля поверието. Ако харесвате как ви стои даден пръстен, слагайте го смело.
⦁    Златна гривна или златна висулка на гривна ще ви пази от зли очи. Възможно е, ако гривната е красиво изработена по-скоро да привлича внимание и погледи.
⦁    Не трябва да пробвате брачната халка преди самата сватба. Това поверие, за съжаление, е напълно нефункционално. Представете си, че не ви е удобна и ви е прекалено тясна и не можете да направите онези красиви сватбени снимки, където и двамата сте с халки. Другият вариант е да ви е прекалено широка и да я изгубите по време на тържеството. Това със сигурност вече ще бъде на лош късмет.